HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

Radionostalgiaa vuosien takaa:

SBC RADIO
93,80 MHz Kouvola

Palataanpa takaisin vuoteen 1988, jolloin Mikkelin Seudun DX-Kuuntelijoiden iskuryhmä kävi tustustumassa Kouvolassa SBCRadioon. Asema oli aloittanut samoihin aikoihin (vuonna 1985) muiden niiden ensimmäisten paikallisradioiden kanssa, kun uudet kokeilutoimiluvat tulivat haettaviksi. Eipä silloin aloittaneista ole jäljellä kuin Radio City. Nykyisinhän SBCRadio on vain markkinointiyhtiö, joka myy paikallista mainosaikaa NRJ Energy Kymeenlaakson Kotkan, Kouvolan, Imatran ja Lappeenannan taajuuksille.

Kävimme siis tutustumassa asemalle, joka oli tuolloin voimissaan. Aseman tiloja, toimitusta ja monia erikois-studiotiloja esitteli aseman edustaja Reijo Saksa.

Tämä radioasemakompleksi oli varta vasten rakennettu radiokäyttöön. Kelluvat studio jne. Radioasemapuolen lisäksi L-muotoisen rakennuksen, joka sijaitsi Kouvolan Eskolanmäellä, toisessessa sakarassa oli 24-raitastudio levytystuotantoa varten sekä PA-laitteisto- ja dj-vuokraus.

Asema muuten otti ensimmäisenä Suomessa satellittiradiolähetysten välittämisen normaalin ohjelma-ajan ulkopuolella. SBCRadio välitti VOA Europen vauhdikasta ohjelmaa. Siitäkin huomasi ohjelman olevan satelliitista, kun syksyisin paksut räntälumipilvet katkaisivat joskus kokonaan rätisevän yhteyden satelliitista vastaanottoantenniin.

Allekirjoittanut seurasi alkumetreiltä Kouvolan paikallisradiomaailmaa, kun opiskelujen työharjoittelu ja kesätyöt sattuivat naapurikaupunkiin Kuusankoselle.

Kouvolan tilanne oli sikäli mielenkiintoinen, sillä samalle taajuudelle myönnettiin kaksi toimilupaa. Kouvolan Ääni lähetti aamupäivällä ja SBCRadio iltapäivällä kello 15 jälkeen. Avajaislähetys tapahtui yhteislähetyksenä Kouvolan kaupungintalolta. Tilaisuuden juontajana oli Helsingistä Radio Ykkösen Markku Veijalainen.

Ennen kuin radioiminta lähti liikkeelle, edellisenä keväänä oli Kouvolan kansalaisopistossa David Mawbyn vetämä radioavustajakurssi, jolle allekirjoittanutkin osallistui. Kurssin käyneet pari-kolme avustajaa aloittikin Mawbyn vetämässä Kouvolan Äänessä.

Muutaman toimintavuoden jälkeen yhtiöt sulautuivat ja toimintaa jatkoi SBCRadio. Tietääkseni nyttemmin kalliilla rakennetut studiot on purettu ja tilalle on rakennettu asuntoja.

Tämän jutun väittämät perustuvat allekirjoittaneen muistikuviin ja eivät välttämättä ole absoluuttinen totuus.

Lisää aiheeseen liittyvää: www.hukala.net

Teksti ja kuvat: Tapani Häkkinen


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017