HÄKÄposti ONLINE -logo

www.swradio.net

EDXC KONFERENSSI JA
SDXL:n KESÄKOKOUS VAASASSA

5.-7.syyskuuta 2008

European DX Counsilin kansainvälinen kokous ja Suomen DX Liitto ry:n kesäkokous vietettiin eräänä alkusyksyn viikonloppuna Vaasassa Hotelli Silverian tiloissa. Lisäksi paikalla oli myös Scandinavian Weekend Radio, joka oli virallinen kesäkokousradio nimellä "EDXC Radio 2008 via SWR". Tämä on sisäpiiriläisen kertomus Scandinavian Weekend Radion osuudesta kokousviikonloppuna.

Lähdin matkaan jo torstaina, jolloin siirryin Virroille hakemaan Vaasan pään studion varustuksia. Ja sitten, viime hetkellä saatiin mukaan matkaan vielä juuri painosta saadut uudet t-paidatkin. Kiireessä niitä pakkailin niin kauan, kun oli aika lähteä kohti Vaasaa.

Samalla opiskelin uuden digitaalisanelimen käyttöä haastatteluita ja kokousohjelman tallentamista varten. Laitteen oli Pena-setä hankkinut ja lainasi sen Scandinavian Weekend Radion toimittajakunnan käyttöön. Nauhoitinta käytettiinkin sitten pääosin kaiken kentältä kerätyn äänimateriaalin tallentamiseen. Laite tallensi suoraan ennakkoon valittuun tallennuslaatuun mp3-tiedostoja. Tämä olikin laitteen erinomainen ominaisuus, loistavan äänenlaadun lisäksi, jonka vuoksi laite otettiin matkaan mukaan.

Kolmea eri karttaa seuraten pääsin vihdoin Vaasaan ja vain 50 metriä ajoin ohi kadunkulman, jolla hotelli Best Western Hotel Silveria sijaitsi. Tosin Seinäjoen kohdalla oli todellista kieputtamista kaupungin läpi. Mutta en sentään ajanut harhaan, kuin vasta sunnuntaina paluumatkalla.


Lipunnosto menossa

Risto Vähäkainu

Kokousyleisöä

Miehitys Vaasan päässä oli sellainen, että itseni (Dj Häkä) lisäksi paikalle saapui Rovaniemeltä Dj Madman. Ja lauantaina tulivat sitten paikalle Trevori ja Esa asemalta. Virtain päässä hommissa olivat Dj Miki, Pena-Setä sekä Radiojack. Etäyhteyden päässä (tämä sentään toimi!) lähetyksessämme mukana oli Dj Peeveli Seinäjoelta ja muonituksesta vastasi entiseen tapaan talonmies Pasi.

Ja ei muuta kuin selkä vääränänä kantamaan studiokamaa meille varattuun kokoushuoneeseen. Yhdessä vaiheesa tosin totesin, että tavaraa oli liikaa, puolet olisi saanut jättää pois. Mutta tietysti on asiallista varautua kaikkeen mahdolliseen. Muutenkaan meidän (SWR:n iskuporukan) tämän kaltaisia keikkoja ei kutenkaan ole montaa ollut, joten tässä ollaan vielä oppipoikia.


Dj Madman

PSS toimintaa seuraamassa

Dj Häkä ohjaimissa

Studio siis kasattiin hotellin ala-aulan välittömään läheisyyteen, joten haastateltavat saatiin helposti paikalle, samoin tarkoituksella pidettiin muutenkin vähän "avoimia ovia", jotta kokouskansa pääsi tutustumaan vaatimattomaan toimintaamme. Samaan tilaan pystytin SWR Shop -tilan, jossa oli aseman t-paitoja ja muuta materiaalia myynnissä. Lähes puolet kokousajasta pakkasinkin uusia paitoja muoviin ja lajittelin pinoihin. Sen verran paitaa myytiin, että lähes hankintahinta saatiin jo tässä vaiheessa takaisin. Täytyy sanoa, että matkassa oltiin aivan minimihehityksellä. Mutta teimme sen, minkä pystyimme tuossa tilanteessa.


SWR Shop

SWR Shop

Hotellimme

Sanonta "tuossa tilanteessa" tarkoittaa sitä, että jälleen kerran tuli esteitä niille suunnitelmille, että lähetykset olisivat laajakaistan kautta suoria striimauksia. Ja tietysti hotellin atk-vastaava oli lähtenyt viikonloppua viettämän ja sana striimaustarpeestamme ei ollut mennyt perille. Eli olimme jälleen ennakkoon nauhoitettujen ohjelmapätkien varassa. Onneksi sentään netti toimi muuten nopeaan ja saimme kaiken ennakkoon valmistellut ja nauhoitetut jutut toimitettua SWR:n käyttämälle serverille ja sieltä imuroitua sitten Virtain studion koneelle ulos ajettavaksi.


Dj Madman haastattelee

Simo S. Soinista ja

Hannu Romppaista

Yllä on kuvasarja siitä, kuinka studiohaastattelut tehtiin. Madman tässä jututtaa Simo S. Soinista ja Hannu Romppaista, jotka kertoivat dx-kuuntelukerhotoiminnasta Kajaanin alueella. Paikalle tuodussa tietokoneessa Audacityn ääniohjelma nauhoitti haastattelut ja mahdolliset asemanäytteet. Haastattelun jälkeen tein yleensä samalla laitteella pikaisen stilisoinnin, mokien ym. poiston ja jos ehdin, äänitasojen tarkkailun ja muutenkin esityskuntoon saattamisen. Sitten tiedosto kiireesti palvelimelle FTP-siirrolla ja SMS-viesti Virtain studioon, että seuraava juttu on valmis ulos ajettavaksi.

Niin, siis näin oli pääosin tarkoitus tehdä, mutta aina ei ehtinyt kaikkeen, joten muutaman kerran tallenteet meni melko raakoina Virroille. Syynä tähän oli mielestäni sekä henkilökunnan että ajan puute. Johonkin materiaaliin sain sentään spiikauksiakin väliin, kun aikani laitteiston kanssa taistelin. Siinä taistelivat mp3 versus minidisc -materiaalit.


Jyväskylän nuoria

Kiertoajelubussi lähdössä

SWR:n toimittajan auto parkissa

Studiossa kävy myös italialainen Dario Monferini jutustelemassa englanniksi Madmanin kanssa. Harmi vain, että vasta jälkeenpäin huomasin, etten ottanut miehestä studiotilanteesta kuvan kuvaa.


Tricky Trev ja Esa

Trevor, Esa ja Perkiömäki

SWR presentation menossa

Tricky Trev ja Esa pitivät SWR presentationin. Paikalla olleet kansainväliset kokousvieraat olivat ainakin kiinnostuneet tilaisuudesta hotellin auditoriossa.

Ja saipa allekirjoittanut, eli dj Häkäkin konferenssipaikalla vielä viime tingassa hihasta kiinni kuuluisan radioäänen Vatikaanin Radiosta ainakin meille suomenkielisiä radiolähetyksiä kuunteleville; radiotoimittaja Leena Montin. Olin kuunnellut häntä joskus 70-80 -lukujen vaihteessa, silloin hän oli nunna.


Kokousyleisöä

EDXC:n kokousväkeä

Kokousyleisöä

Sunnuntaipäivän konferenssiohjelmaan kuuluivat vielä Jari Sinisalon vetämä DX kisa sekä kokouksen päätössessio. Päivä päättyi kello 13 mennessä. Ja kello 13.30 lähti sitten kyyti kohti Helsinkiä sillä matkan varanneille luvassa oli parin-kolmen päivän Baltian risteilymatka, jonka ohjelmistoon kuuluivat mm. yö hotellissa Tallinnassa, yöpyminen Riikassa sekä vierailut Vilniuksessa radioasemalla ja tv-tornissa. Eli kokousvieraille ohjelmaa riitti vielä monta päivää varsinaisen konferenssin jälkeenkin.

Jos haluat tutustua asemaan ja tämän erikoislähetyksen äänimateriaaliin ja haastatteluihin, juttuihin konferenssin tapahtumista, lyhenneltyjä haastatteluita niin kotimaisten kuin ulkomaisten kokousvieraiden kanssa, klikkaa viereistä aseman logoa.

Teksti ja kuvat: Tapani Häkkinen, ryhmäkuva: © Jari Perkiömäki


©WEBdesing HÄKÄStudio26.11.2017